Nicaragua-reis-Stedenband-Jinotega-Zoetermeer-2011.reismee.nl

Nieuwe video

Beste allemaal,

Er staat een nieuwe video op Youtube en op het blog. Het is het verslag van dag 5; de bezoeken aan de scholen. Ik hoop dat jullie de video leuk vinden.

Laughing

Groetjes, Tjapko

Hoe kom ik van de mailinglijst af?

Aan allen,

De reis is afgelopen maar er komen nog wel een aantal artikelen en foto's op deze reislog. Het aanmelden voor deze reislog was gemakkelijk zoals jullie hebben gemerkt (met uitzondering van Matthieu).

Maar als je niet alle nabranders meer wilt ontvangen dan kun je je hier afmelden? (Overigens wordt overwogen om de 8 leerlingen van het Stedelijk College Zoetermeer alhier ook verslag uit te laten brengen. Als dat gebeurt dan blijft het interessant om nog even lid te blijven.

Dat afmelden kan gebeuren door een e-mail te sturen naar Bert Boshoven - boshoven@onderwijsadvies.nl .

Ik hoop dat jullie veel plezier hebben beleefd aan deze reislog.

Met vriendelijke groet,

Bert Boshoven

Statistieken

Aan allen,

Aantal verhalen: 37 verhalen

Aantal foto's op de reislog:143 foto's (het is nog onbekend hoeveel er totaal zijn gemaakt)

Aantal video's:5 video's

Aantal reacties:46 reacties

Aantal leden mailinglijst: 65 leden

Met vriendelijke groet,

Bert Boshoven

N.B.

Bert Boshoven heeft 1750 foto's gemaakt. Na selectie zijn er 1538 toonbare foto's over.

Werner Kasten heeft 1008 foto's gemaakt. Na selectie zijn er 891 toonbare foto's over.

Mark Broks heeft 145 foto's gemaakt.

Zo weer thuis !

Aan allen,

Vanmorgen om 07.05 zijn we aangekomen op Schiphol. We hebben naar omstandigheden een goede en snelle reis gehad. Houston even niet meegerekend. We gingen mooi op tijd weg vanuit Managua. Het was nog even spannend of we wel zouden vliegen omdat er de dagen ervoor een weeralarm was op Houston. Het had er gevroren en dat was nog niet eerder voor gekomen in een plaats omringd door woestijnen. Maar we vlogen dus op tijd weg. Lekker geslapen tijdens het eerste stuk van drie uur. Maar toen kwam Houston. We zijn 2 1/2 uur bezig gehouden bij de douane. Bovendien werd Kim er als een echte misdadiger nog uitgehaald voor nader onderzoek. Dat kostte ook nog eens een half uur. We hadden weliswaar 6 uur te overbruggen maar daarvan hebben we dus de helft van de tijd in de rij gestaan. Een volgende keer zullen we Houston vrijwel zeker mijden. Panama is een prima alternatief zonder al dit schaamteloze en nutteloze gedoe.Daarna met'een groot deel van de groep een plekje opgezocht waar we de lunch konden gebruiken. En vervolgens naar de gate alwaar het vliegtuig van Continental Airlines om 15.30 uur plaatselijke tijd zou vertrekken. Wel op tijd. We hoorden bij aanvang van de reis dat deze maar 8 1/2 uur zou duren. Dat was mooi een meevaller. Ik zelf heb lekker veel geslapen. Dat kon niet iedereen zeggen. We kwamen dus ruim een uur eerder aan dan gepland. Al met al weer een inspannende terugreis maar wel het slot van een hele bijzondere week. Edo kan tevreden zijn want hij heeft er zeker weer aantal ambassadeurs bij. Hetiseen 'goed clubje' en jullie zullen daarover nog wel meer horen. Voor nu is het reislog afgesloten maar er zullen nog een aantal nabranders volgen in de vorm van foto's en links naar foto's en wellicht nog een paar artikeltjes.

Met vriendelijke groet,

Bert Boshoven

N.B. Vandaag eens kijken hoe de eventuele jetlag uitpakt.

Bedankt!

Morgen, zaterdag, vertrekken we alweer terug naar Nederland. Het was een indrukwekkende reis wat mij betreft. Hoewel ik als fotograaf en cameraman op een afstand heb geobserveerd kan ik de conclusie trekken dat Zoetermeer veel goeds doet voor Jinotega. Met name op onderwijsgebied is er al veel bereikt. Ik heb mooie projecten gezien waar mede dankzij Zoetermeer vele kinderen onderwijs kunnen genieten.

De politieke situatie blijft lastig in dit land en kan een beperkende factor spelen. Desondanks is er al veel bereikt en persoonlijk hoop ik dat de stedenband tussen Zoetermeer en Jinotega nog lang mag blijven bestaan, opdat er nog veel meer mooie en nuttige projecten kunnen worden opgestart.

Bedankt
Vandaag, vrijdag, heb ik een tweede video online gezet. Je kunt deze ook op deze site zien onder het kopje video. Ook heb ik een serie foto's toegevoegd in het mapje 'foto's van Tjapko'. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om dit te bekijken en dat het net zoveel indruk op jullie maakt dan dat het live meemaken op mij heeft gemaakt.

Ik wil Kok Spruit van Spectrum Communicatie en de gemeente Zoetermeer danken voor de kans om dit mee te mogen maken. Naast alle indrukken die ik heb opgedaan in dit prachtige land heb ik ook veel nieuwe, leuke, aardige en inspirerende mensen leren kennen uit Zoetermeer. Zowel uit het onderwijs, het bedrijfsleven als van de gemeente.

Leuk dat jullie ons hier hebben gevolgd.
Ik heb nog meer videomateriaal waar ik nu niet mee aan toe kom om dat tot een filmpje te verwerken, maar begin volgende week zal er zeker een derde filmpje online staan, dus blijf dit blog volgen.

Hartelijke groet,

Tjapko de Heus

Arrenmoede kan ook mooi zijn......

Arrenmoede kan ook mooi zijn...

Afgelopen week was een bijzondere en ook een heel anders dan mijn eerste werkbezoek aan de stadsprovincie Jinotega.

Rita

Gelukkig ook enkele keren ‘alleen' met Rita Muckenhirn kunnen spreken, de inspirerende motor achter tientallen projecten in de stad en op het platteland rondom de zusterstad in Nicaragua. Hoe meer bemoeienis met Nicaragua de afgelopen jaren en afgelopen uren, hoe meer stukken van de puzzel op zijn plaats vallen in dit wel zeer gepolitiseerde land.

Spijtige politisering

Liberalen, Frente, burgemeesters kunnen nauwelijks genieten van elkaars successen en gebruiken die ‘credits' dan ook niet om aan enige stadspromotie te doen. Je zou maar eens moeten zeggen, dat er weer wat schoolgebouwen bijgekomen zijn, boerenkinderen naar school gaan, voor het eerst van hun leven onderwijs krijgen en tussen de middag geen honger meer lijden, maar voorzien worden van een broodnodige maaltijd. Gelukkig zit een organisatie zoals La Cuculmeca niet aan een uitgesproken linker of rechter zijde en valt deze organisatie noch door de liberalen noch door de Frente te betwisten.

NGO La Cuculmeca

De Zoetermeerse gelden komen 100% rechtstreeks terecht bij La Cuculmeca. Deze projectgelden komen volledig ten goede aan de doelgroepen en zijn in de regel van opbouwende, infrastructurele aard. Wel maakt deze organisatie keuzes, die door de Zoetermeerse delegatie nog eens onder de loep genomen zullen worden, zoals geen ondersteuning bieden aan een kinderopvangtraject. Wat in elk geval duidelijk is, zoals Rita het mij - achterop de open van dwars door de ongerepte provinciejungel - vertelt, dat La Cuculmeca met haar (sub)doelen staat voor zaken waaronder Vrede, Empowerment, Duurzaamheid, Democratishe besluitvorming, Educatie en Kennisdeling. Te zware kost voor een luchtig ‘blog' als dit.

Ondernemend volkje

Blij was ik dat de ondernemers en ik toch het bezoek aan de lokale Kamer van Koophandel, eerder een soort kleine Raad Voor Ondernemend Jinotega doorzetten, omdat daar een 20-tal enthousiaste liberale vrienden ons ook nog een vriendschapsdocument overhandigden, waarbij door de Zoetermeerse deelegatie boven de markt gehouden werd om tot uitwisseling e komen en na te denken over de inzet van elkaars rotary clubs: mooie, maar ook zinvolle meeting!

Casa-frustraties

Het doorpakken op het onderwerp wonen en huizen bouwen liep mogelijk door ‘minder effectief voorwerk' tijdelijk stuk en zal vragen om herpakking. Flink balen, maar het hoort erbij, ook in de wetenschap dat het op later moment alsnog zal leiden tot realisatie van mooie woningen, met water- en elektriciteitsaansluiting. Zo duurde het gemeentelijke traject van het bouwen van de markt ook lang, maar is deze nu bijna af. Werkelijk sensationeel wat opgetrokken is op de plek, waar Bert en ik twee jaar geleden nog etende kinderen op en uit een vuilnisbelt fotografeerden: vooruitgang pur sang, met een enorme economische aantrekkingskracht.

Educatie

De jungeltocht was aangrijpend en bracht de grote Zoetermeerse delegatie in de uithoeken van het land, waar ‘dorpsontvangsten' uit de kleine plattelandsleefgemeenschappen ons ten deel vielen. Ook hier werden weer veel foto's geschoten en de meest drukke baasjes en bazinnen onder ons werden er stil van. Ellende, tegenspoed, armoede omzetten in kansen, in voorspoed is iets moois, iets zinvols en geeft mij het gevoel te bouwen aan een structurele vrede, aan een betere wereld. Dat te ondersteunen vanuit Zoetermeer is iets om trots op te zijn, ook al zijn het anderen, de lokalen die dit verwezenlijken.

Mooie arrenmoede?

Zo gesteld durf ik het wel op te schrijven: soms is arrenmoede iets heel ‘moois'! Toch? Met een verbrande kop en armen sluit ik af: ik heb genoten van deze delegatie, de Nicaraguanen en allen die zo direct betrokken zijn bij de La Cuculmeca-projecten

Werner Kasten

Afsluiting

Afsluitende dag.

Vandaag 4 februari de afsluitende dag. Er kraaide geen haan, dus de wekker moest zijn werk doen om op tijd op te staan. Na de vergadering van gisteravond, was er vandaag een afsluitende bijeenkomst met de Nicaraguaanse stedenbandvertegenwoordigers. Vanuit de onderwijsgroep van de Zoetermeerse delegatie was ik de enige vertegenwoordiger vanuit het voortgezet onderwijs.

Ook deze keer was het een officieel geheel. De vergadering werd geopend met de beide volksliederen. Het Wilhelmus werd door de deelnemende delegaties uit Nederland uit volle borst meegezongen. Voor alle delegaties zowel vanuit de Nederlandse steden als vanuit de Nicaraguaanse steden heerste een gevoel van tevredenheid. Er is de afgelopen week hard gewerkt en er is verder duidelijk geworden waar nog verbeterpunten zijn.

‘s Middags is er een toeristisch programma aangeboden. Allereerst werd er een bezoek gebracht aan de werkende vulkaan bij Masaya. Ook al was het voor tweede keer, een vulkaan blijft een machtig interessant gezicht. De rook, de diepte, de zwavellucht, de omgeving van zwarte lava en het immense uitzicht, het is meer dan indrukwekkend. Na circa 20 minuten de omgeving van de krater verlaten. Langer daar verblijven is ook niet aan te raden gezien de lucht die ingeademd wordt.

Na het bezoek naar de Mercado (markt) van de stad Masaya. Een kleurrijke leuke markt waar allerhande streekgebonden producten worden verkocht. Houten papegaaien, kleurrijke schilderijen en niet te vergeten hangmatten. Een aantal delegatieleden heeft 1 of meer van deze luimakende netten gekocht. Nu maar voor de eigenaren hopen op een goede zomer. Na zelf ook wat souvenirs gekocht te hebben voor het thuisfront werd koers gezet richting Granada. Granada is één van de oudste steden van Midden-Amerika, natuurlijk is de Spaanse invloed nog duidelijk aanwezig. Het centrum kent een enorm gezellig plein met mooie gebouwen waaronder de kathedraal, het gemeentehuis en diverse hotels. Een leuke straat met veel eethuisjes en barretjes leidt naar het meer van Nicaragua, één van de grootste zoetwater meren ter wereld. Bij vertrek uit Granada naar Managua was de zon al onder en was het donker. In het donker rijden over de Nicaraguaanse wegen is op zich al een bijzonderheid. Alles rijdt kris, kras met en zonder verlichting door elkaar. De weg weten is ook niet onbelangrijk, Tom Tom en ANWB borden ontbreken.

In het hotel aangekomen eerst even verfrissen voor het afsluitende buffet. Het was echt verfrissen, zelfs in het Best Western Hotel gaat wel wat mis: het warm water was op. Dus een koude douche, eigenlijk wil niemand dat.

Morgen is het echt vroeg dag. Om 05.00 uur is het tijd om op het vliegveld te zijn om in te checken. Geen fatsoenlijke tijd, maar het is niet anders.

Op alle gebieden kunnen we zeer zeker zeggen dat de reis geslaagd is. Bij de bezoeken aan de scholen bleek zeer zeker dat veel ouders hun kind aanmelden. Dit komt overeen met het millennium doel nummer 2: 'Alle kinderen naar school'. Bij het bezoek aan het laatste schooltje bleek duidelijk dat elke kind van het dorp was ingeschreven. Prima is ook dat de scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer hier hun steentje aan bijdragen. Zowel voor het ONC als het Stedelijk College is de reis succesvol. Het ONC start met de school Sandino het ICT project. De voorbereidingen zijn gestart. Ook voor het Stedelijk College geldt dat de reis succesvol is. De contacten met de school in Mancotal zijn geïntensiveerd, er is kennisgemaakt met de gastgezinnen en het hele verblijf in Jinotega is met de organisatie La Cuculmeca nog eens doorgesproken. Ik weet zeker dat de leerlingen van het Stedelijk College hier bij het schooltje goed werk kunnen verrichten, maar ook dat ze een reis gaan maken die zij nooit zullen vergeten. De indrukken en de ervaring die deze leerlingen gaan opdoen zullen geweldig zijn. Het is mooi dat een school deze gelegenheid kan bieden. Aan de ene kant ervaren hoe het is om in één van de armste landen van de wereld te zijn aan de andere kant een land te zien waar de maatschappij zo anders is dan onze westerse.

Dit was (helaas) mijn laatste reisverslag.

Marik Bal

La Cuculmeca...spin in het web!

Wat hebik veel gezien en gedaan....ik weet bijna niet waarik moet beginnen, zo overweldigend heb ik de laatste twee dagen ervaren!Een ding is duidelijk: zonder de hulp van Cuculmeca was het allemaal niet gelukt. Op de eerste dag in Jinotega,afgelopen zondag, kregen wevier presentaties te zien over wat Cuculmeca allemaal doet. Je hebt tussen door wel watbakken koffie nodig aangezien de manier van presenteren in dit land iets anders is dan wij in Nederland gewend zijn. Lang lang lang van stof en duizend sheets isde gewoonste zaak van de wereld. Maar na al die presentaties denk je bij jezelf: hartstikke mooi wat jullie doen, maar ik moet het eerst nog maar zien!!! En dan nu ben je vier dagen verder en kanje gelukkig met een gerust hart zeggen, dat ze werkelijk doen wat ze zeggen te doen!

Cuculmeca is een spin in het web van een enorm gebied dat veel verder strijkt dan alleen maar Jinotega. Eigenlijk het gehele middennoorden van Nicaragua. Ze richt zich voornamelijk op educatie en communicatie van verschillende projecten waarbij het vooral gaat om hoe om te gaan met het milieu op een duurzame manier. Hierbij heeft ze een effectieve aanpak door zich op verschillende generaties binnen families te richten en dit werkt goed omdat de gehele gemeenschap betrokken raakt, zich verantwoordelijk voelt en door goede compromissen te sluiten bereikt wat ze wil bereiken.

De samenwerking met Cuculmeca bestaat al een tijdje, maar sinds 2007 heeft de sector educatie een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Getalletjes zijn saai, maar ze geven in dit geval aan hoe groot hun impact is: 90 scholen werken samen met Cuculmeca, 136 docenten zijn getraind, drie stadsscholen in Jinotega zijn materieel ondersteund, 21 scholen zijn gebouwd, 500 stoelen zijn gemaakt, 428 schoolpakketjes zijn uitgegeven en 334 ouders hebben een cursus gevolgd en het gaat maar door...

Vandaag mochten we twee nieuwe schooltjes bezoeken. Je rijdt anderhalf uur hobbeldebobbel achterop een pick-up door de meest prachtige natuur van Nicaragua met eeuwenoude bomen, vulkanen, bergen en het grote meer Lago de Apenas. Uiteindelijk waren we maar 45 kilometer verwijderd van de stad maar je bevond je werkelijk in een andere wereld tussen de koffieplantages en bananenbomen. Cuculmeca stuurt haar eigen docenten op hun brommertjes elke dag er op uit om in dit soort gebieden les te geven en ondersteuning te bieden bij het bouwen en onderhouden van de scholen. De mensen zijn zo dankbaar voor onze gelden! Het hele dorp liep uit, kindertjeshadden hun mooiste kleertjes aan, speecheswaren voorbereid en als toegift kregen we nog een dansje op een ieniemienie radiootje dat draaide op een agregator die eigenlijk nog het liedje met z´n gebrom dik overstemde. Maar wat was het bijzonder en ongelofelijk dat ze dit voor onsgeregeld haddenen wat geweldig dat wij hier deel van mochten uitmaken!

Brenda