Nicaragua-reis-Stedenband-Jinotega-Zoetermeer-2011.reismee.nl

Na revolutie bouwen aan constitutie

Zondagmorgen heel vroeg opgestaan, wat rondjes getrokken in het zembad en daarna enkele rondjes op het hotelterrein gelopen en digitaal erop los geschoten. Na een vluchtig ontbijt metwitte ananas en rijst met bonen volgen een ´briefing´ van burgemeester Lambert Grijns en een zeker collegevan Manuel Ortega.

Naast een diplomatiek verhaal legt Ortega in zijn ´collegebetoog´ uit, dat de revolutie een tweede fase in gaat van volwassenheid onder hetmotto van ´from Revolution to Costitution´. Langdradig, theoretisch verhaal, waar de ambassadeur eerder op de ochtend een luchtige toon neerzette.

Na de lunch schoof ik aan bij de sessie van het woonprogramma. De twee andere parallelsessies gingen over economie en onderwijs.

Tweederde van de Nicaraguanen woont slecht en kan niet gebruik maken van een eigentijds gecombineerd wooncomfort met stromend water, toilet, douche en stroom. In Zoetermeer hebben de corporaties zich dit aangetrokken. Zo stelt de internationale 'poot'van Vestia een aanzienlijk bedrag ter beschikking om huizen te bouwen in de stadsprovincie Jinotega. Starten met de uitvoering van dat idee op heel korte termijn is mindereenvoudig.

In een korte historische schets wordt uitgelegd, hoe moeizaam het ingewikkelde Nicaraguaanse eigendomsrecht van gronden vastgesteld en daarna vastgelegd kan worden. Het ontbreekt de Nicaraguanen vooralsnog aan een soort Kadaster. Van het verleden is verder geleerd slechts te bouwen op stabiele ondergrond, op een logische locatie van een natuurlijke infastructurele voorzieningenpotentie (reeds aanwezige landwegen, waterwegen, etc.). Daarnaast dienen voor aanvang van de bouw met de lokale waterbeheerder (incl. riool)en de energieleverancier afspraken voor collectieve, gelijktijdigte realiseren aansluitingen gemaakt te worden. Naast de bouw van woningen, komen er dus kosten bij voor de aanschaf van de grond en voor het treffen van de nutsvoorzieningen. Mocht woningtoewijzing volgen, dan wordt er vaak een beroep gedaan op de 'banco de materiales' om tot inricting van de woning te komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Haaglandse woonruimteverdelingssysteem kan iedereen die toegang heeft tot het internet lezen wie in aanmerking is gekomen voor welk bouwnummer, wat diegene verdient en in hoeverre betrokkene bij is met betalingen. Heel bijzonder, maar de Nicaraguanen vinden dit transparant en volkomen eerlijk.

Naar het voorbeeld van de steden Utrecht en Léon wordt nu gewerkt aan een integrale woon- en bouwvisie, waarbij de ruimtelijke ordening stevig onder de loep genomen wordt en een soort bestemmigsplan wordt opgesteld, waarin alle te nemen stappen tot aan woningtoewijzing wordengenoemd. Nieuw is ook de manier van denken, waarbij naast nieuwbouw ook gesproken wordt renovatie en transformatie, maar niet over vervanging en sloop.

Nieuw in het toekomstig bouwprogramma is datmensen geschoold worden tot een gediplomeerd bouwvakker, waarbij specialisaties de nodige aandacht gaan krijgen,zoals metselaar, timmerman en elktriciën.

De uiteindelijk projectorganistie van het bouwplan kent verschillende ondersteunende partijen, zoals CEPRODEL, DIGH en in casu Vestia Internationaal. Twee jaar leden was ik in Managua erbij, toen de krabbel gezet werd ondeer het plan om vanuit de stedenbanden onder meer 1.000 woningen te bouwen. Deze dagen ligt weldra een concept voor voorhet opzetten van een woonfonds om de financiering van dit soort projecten te regelen en veilig te stellen. In het land wordt nu ook gedacht aan het optuigen van eengrondbedrijf.

Het bouwprogramma gaat zo traag in Nicaragua, dat op basis van het huidige woningtekort pas over een eeuw dit tekort weggewerkt kan zijn. Een helpende Zoetermeerse hand lijkt zo slecht dus niet. De gestage bevolkingsgroei is daarin zelfs nog niet eens verdisconteerd.

Niet schrikken en in zoverre de cijfers correct zijn, maar is bekend dat 12% van de Nicaraguanen maandelijks minder verdient dan 58 USd verdient, 36% daarboven minder dan 150 USd verdient, resp. 34% minder dan 350 Usd, 13% 700 USd en slechts 6% meer dan 700 USd? Ernstig genoeg zijn - als gevolg van deze inkomensposities - de onderklassen feitelijk niet in staat een huis te huren of te kunnen kopen. In Nicaragua valt dus nog een wereld te winnen.

Nederland, Zoetermeer en de Zoetermeerse corporaties gesteund door leuke acties uit de stad zelfkunnen nader hun steun uitspreken om Jinotega, de zusterstad een helpende hand toe te reiken. Plan Basico De Suelo y Vivienda, het zal even duren, maar in dat plan heb ik wel geloof, ookwetend hoe dit trotse, werkende volkje zich inzet voor een betere toekomst.

Vanmiddag, maandag 31 januari 2011, de schermer viel, zette ik weer een slapend, smoezelig straatkind van 6, 7 jaar op de gevoelige digitale plaat, liggend op aarde en beton, in een donkere achterafsteeg, in het hartje van Jinotega. Onderwijl heb ik deze uren (na 2009 bezoek) weer zoveel vooruitgang gezien, dat - nogmaals - deze dankbare stedenband veel goeds teweegbrengt. Maar dat is niets nieuws.

Werner Kasten

Reacties

Reacties

pauline

gr van ons

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!